1-vuotias


En vieläkään voi oikein ymmärtää, että meillä asustaa nykyään 1-vuotias tyyppi. Mihin se vuosi oikein meni? Ja sitten kun tuota 1 vuotta viime viikolla täyttänyttä katsoo, niin eihän se enää mikään vauva ole. Tai no on se, mutta ei sitten kuitenkaan.

Pojasta on kehittynyt varsin vilkas ja utelias tapaus, joka mielellään koluaa kaapit ja laatikot, heittelee kaukosäätimiä ja kurottaa pöydältä mielenkiintoisen näköisiä juttuja. Kovin kiinnostavia ovat myös kamera (näiden kuvien ottaminen olikin aika haasteellista, kun kuvattava teki räpsyvää mustaa möhkälettä kohti hyökkäyksiä joka välissä), astianpesukone ja kännykät. Myös ulos on kiva katsella ja samalla tutkailla sälekaihtimen narua. Toisaalta ihan lähiaikoina tutkmusmatkailun lisäksi omat lelutkin ovat alkaneet kiinnostaa uudella tavalla, niillä jopa vähän jo leikitään (ei pelkästään syödä ja maistella). Kävelysaldo on huikeat viisi askelta. Yleensä tosin otetaan se pari, jonka jälkeen heittäydytään (uhka)rohkeasti siihen suuntaan, missä jompikumpi vanhemmista (mahdollisesti, toivon mukaan) ottaa ilmalennolta tömähtävän vauvan vastaan. Taaperokärryä työnnellään ja ohjaillaan sen sijaan jo tottuneesti ympäri alakertaa, ja 1-vuotislahjaksi saatu mopo on myös kätevä työntötuki, jos poikanen haluaa päästä eteenpäin vaihteeksi jollain muulla tapaa kuin konttaamalla. Vauhdikas poika haluaa myös säännöllisin väliajoin äidin tai isän syliin rauhoittumaan, antaa pusuja pyydettäessä (aina enemmän kuin yhden) ja tykkää aamuisin pötkötellä varsinkin isän kainalossa.

Reilu kuukausi sitten meillä turvauduttiin unikouluun, kun katkonaiset yöt ja äidin hermot olivat päässeet siihen pisteeseen, että jotain oli tehtävä. Käytössä oli pistäytymisunikoulu (löytyy mm. Unihiekkaa etsimässä -kirjasta), joka tekikin parissa viikossa ihmeitä. Yöimetykset ja yöheräilyt lakkasivat lähes kokonaan, poika nukkuu nyt koko yön omassa sängyssään, ja ihanana bonuksena saimme myös aikaistettua pojan nukkumaanmenoaikaa peräti kahdella tunnilla. Nyt pikkumiehen unirytmi on lähes kellon tarkasti seuraava: yhdeksältä nukkumaan, herätys kuuden ja seitsemän välillä, päiväunet klo 12 - 15. Jos tyyppi sattuu öisin heräämään, niin melkein aina hänet saa takaisin uneen rauhallisesti puhelemalla/laulamalla ilman, että itse tarvitsee liikkua omasta sängystään minnekään. Poikkeusöitäkin tosin on.

Neuvolassa mitat olivat seuraavat: 77 cm, 9950 g ja 47,6 cm. Hoikanpuoleinen poika, mikä selittyy (tauottomalla) liikkumisella. Ruoka nimittäin uppoaa poikkeuksetta hyvin (ihan kaikki kelpaa), ja äidin maitobaarillakin vieraillaan päiväsaikaan säännöllisesti.

4 kommenttia

 1. Sulonen vesseli. Ja juttu kuulosti niin samalta, ku mun kahden lapsenlapsen , 1v ja 1,5v jutut. Olen sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksikin. Ois kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:-) Tervetuloa lukijaksi ja ilman muuta tulen vastavierailulle!

   Poista
 2. Onnea paljon yksivuotiaalle! <3 Suloinen poika! :)

  VastaaPoista