Kahdeksan kuukautta

Onkohan kukaan pienen lapsen vanhempi koskaan sitä mieltä, että "vasta"? Ainakin itse olen huomannut lisääväni lähes kaikkiin vauvan ikää ja vauvavuoden kulkua käsitteleviin lauseisiin "jo". Hei hetkinen. Itse asiassa tänään kyllä käytin tuota vasta-adverbiä. Olimme nimittäin pikku-ukon kanssa tänään jo 8kk-neuvolassa, missä kuulin, että seuraava käynti onkin vasta yksivuotiaana.

Mutta siis. Meillä asuu jo kahdeksankuinen. Sellainen, joka tykkää kiljahdella, päristää huuliaan, papattaa kovaan ääneen, repiä äitinsä ja siskojensa hiuksia, tarrata muutenkin kiinni kaikkeen mahdolliseen, laittaa kaiken mahdollisen suuhunsa, hakata kaikkea mahdollista lattiaa ja muita kovia juttuja vasten (myös omaa päätään, tarkoituksella ja vahingossa) sekä nousta seisomaan.

Meidän vauva ei vielä istu (osaisi kyllä, mutta ei malta), mutta on noussut tukea vasten ylös siitä asti kun täytti seitsemän kuukautta ja kolme viikkoa. Alas laskeutuminen ei oikein vielä suju, joten takaisin lattialle tullaan joko ryminällä tai sitten ruvetaan huutelemaan apua muilta, kun jalat väsyvät seisomiseen. Paikasta toiseen liikutaan ryömimällä, konttausasennossa käydään vain heilumassa.

Päivärytmi on hyvin samanlainen kuin puolivuotiaanakin. Kakkospäikkärit nukutaan usein jopa niinkin myöhään kuin seitsemän aikoihin, mikä luonnollisesti pitkittää nukkumaanmenoa lähemmäksi puolta yötä. Toisaalta ilman noita iltapäikkäreitä illan viimeiset tunnit olisivat yhtä väsykiukkua. Öisin poika herää edelleen sen kaksi tai kolme kertaa. Ensimmäisen kerran usein juuri, kun äiti on saanut unen päästä kiinni (hmmph), mistä seurauksena se, että omassa sängyssä käydään lähinnä vain vierailemassa ja sitten loppuyö nukutaankin äidin vieressä.

Että näin. Kovin ovat vanhemmat ihmeissään, kun kahden rauhallisen tyttösen (esikoista ei kiinnostanut pahemmin seisoskella vielä yksivuotiaanakaan, keskimmäisestä puhumattakaan) jälkeen meillä onkin pieni utelias pellavapää, jolla on vauhti päällä koko ajan.

Ai niin ja sitten vielä ne mitat: paino 9380 g (8490 g), pituus 72,5 cm (70 cm) ja päänympärys 46,1 cm (44,8 cm). Ja kun nyt kerran lähdettiin isosiskoihin vertailemaan, niin kerrottakoon, että samanikäisinä siskot olivat samanpituisia, mutta noin puolisen kiloa kevyempiä. Ja nukkuivat muuten jo täysiä yöunia...2 kommenttia