Jotain suomalaista


Itsenäisen Suomen lähestyvän 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi mielessäni kyti jonkinsorttinen "suomalainen asu" -postaus, ja koitin kaivella vaatekaapistani aiheeseen sopivia (siis suomalaisia) vaatteita. Saalis oli ällistyttävän köyhä. Nopealla inventaariolla omistamistani vaatteista vain neljä näyttäisi olevan jotakin suomalaista merkkiä: Noshin hame, Seppälän neuletakki, Marimekon neuleesta tuunattu villatakki ja Arolan poolo. Ja noista kaksi viimeksi mainittua oikeastikin "made in Finland". Kummatkin tietenkin äitini peruja, joten suomalaista suosivaksi allekirjoittanutta ei ainakaan voi vaaterintamalla tituleerata (mutta tähän toivon mukaan tulossa pientä muutosta).

Tähän asuun valitsin sitten toisen niistä Suomessa valmistetuista, Arolan pooloneuleen, enkä voi taaskaan olla kuin ihmettelemättä vanhojen vaatteiden laatua. Suomalainen villakankaisiin, villaneuloksiin ja neulevaatteisiin erikoistunut Arola lopetti toimintansa vuonna 1990, joten tällä neuleella on ikää ainakin sen verran ja rohkenen väittää, että vielä vuosia siihen päälle. Ja se on kuin uusi. Ei nukkaa, ei silmäpakoja, ei mitään merkkejä käytöstä.

Tämä neule on siis sinnitellyt ensin äitini ja sitten minun vaatekaapissani varsin pitkään, käyden välillä kääntymässä kirppiskassissakin (onneksi vain kääntymässä!). Sitä se laatu ja ajaton malli teettää.

Hei ja on tässä asussa jotain muutakin suomalaista: Maanantaimallin Kaarella-korvikset. Asusteiden puolella suomalaisuus ei nimittäin onneksi ole ihan niin alakynnessä.

Miten on teidän vaatekaappienne laita, löytyykö henkareilta ja hyllyiltä suomalaisia merkkejä tai Suomessa valmistettuja vaatteita? Olisi kiinnostavaa kuulla!


 Pooloneule Arola / hame Asos / nilkkurit Vagabond / korvakorut Maanantaimalli

Lähetä kommentti