Tyylimietteitä


Täällä on taas pohdittu omaa tyyliä ja kulutuskäyttäytymistä. Jostain syystä näitä juttuja tulee mietittyä aina näin syksyisin. Siitä on nyt melko tarkalleen vuosi, kun konmaritin vaatekaappini. Vuodessa on tullut hankittua uusiakin vaatteita, mutta vaatevarasto on silti pysynyt ilahduttavan suppeana ja toimivana.

Nyt syksyllä aloitin säästökuurin, jonka tarkoituksena on minimoida kaikki turhat menot. Tämä koskee myös vaatemenoja. Päätin pyrkiä ostamaan vähemmän, mutta laadukkaampaa, mahdollisuuksien mukaan ekologisempaa ja eettisempää (mielellään kotimaista). Yritän täydentää vaatekaappiani tästä lähtien päämäärätietoisemmin sellaisilla vaatteilla ja asusteilla, joilla todennäköisesti on käyttöä useiksi vuosiksi ja jotka myös kestävät yhtä kauan. Hankin harkiten ja vaalin niitä vaatteita, jotka minulla jo on.

En tykkää olla tällaisissa jutuissa kuitenkaan täysin ehdoton, joten varmasti tästä periaatteesta tulee tingittyä aika ajoin. Olen nimittäin sitä mieltä, että myös halpisvaate voi olla investointi useiksi vuosiksi, jos se puhuttelee ja istuu osaksi omaa tyyliä (tästä löytyy omastakin vaatekaapista lukuisia esimerkkejä). Ja toisaalta heräteostoskin voi olla täydellinen nappiostos. Mutta siis yllä toimintasuunnitelmaa ainakin suurimmaksi osaksi aikaa.

Näissä kuvissa muuten se lokakuun "harkittu hankinta", Becksöndergaardin harmaa villahuivi, josta olen haaveillut pitkään ja joka löytyi Hulluiltä päiviltä varsin tuntuvalla alennuksella.

Takki Ellos / huivi Becksöndergaard / housut Lindex / nilkkurit Vagabond / reppu Mango / pipo omatekemä

2 kommenttia

  1. Ehkä se järkevän vaatekaapin tärkein ajatus on, että kaapissa olevat vaatteet ovat käyttäjälleen sopivat ja vaatteet sopivat tyylillisesti yhteen, niin että vaatteita on helppo yhdistellä ristiin rastiin. Heräteostosten kanssa varmaan tulisi miettiä, että onko heräteostokset ainoa tapa hankkia vaatteita vai vain satunnainen tapa. Satunnaisena tapana, ei ehkä niin paljoa haittaa ja ehkä saattaa löytyä jokin herkkupalakin. Vaatteiden osalta mielestäni yksi tärkeä ajatus sen lisäksi, että miten eettinen tuote on, on myös se että kuinka paljon aiot / tulet käyttämään sitä. Onko se eettistä, että vaate on sinänsä tehty eettisesti, mutta et itse sitä juurikaan käytä ja vaatteita mahdollisesti liikaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyviä pointteja! Juuri se yhdisteltävyys jo olemassa olevien vaatteiden kanssa on tosi tärkeä juttu, minkä olen pyrkinyt huomioimaan hankinnoissa jo ennen näitä pohdintoja/päätöksiä.

      Näkisin eettisyyden ehkä sellaisena lisäarvona, en niinkään perusteena ("tekosyynä") minkään uuden vaatteen hankinnalle. Ensin täytyy tosiaan monen muun asian natsata: juurikin yhdisteltävyys, käytettävyys, omaan tyyliin sopivuus, tarve jne.

      Poista