Kahden kuukauden ikäinen

Tähän väliin pakollinen infopaketti meidän perheen nuorimmaisen elämästä. Nyt tuo meidän pötkylä on nimittäin jo kaksi kuukautta. Neuvolassa mitattiin tänään seuraavanlaisia tuloksia (ensimmäisen kuukauden mitat suluissa): 60 cm (55,5 cm), 6350 g (4765 g) ja 40,5 cm (38,5 cm). Painoa on siis tullut lisää yli 1,5 kiloa. Jos kasvu on hurjaa, niin sitä on myös tämä ajan kulu. Tuntuu, että vaikka kuinka yrittäisi pysähtyä nauttimaan juuri tästä hetkestä, niin aika ympärillä posottaa auttamatta eteenpäin.

Vauvan päivärytmiin on selkeästi ruvennut muodostumaan säännöllisyyttä. Aamulla herätään seitsemän jälkeen. Vielä pari viikkoa sitten seiskalta saatettiin vielä nukahtaa yhdeksi pätkäksi ysiin asti, mutta nyt unisen äidin vieressä pötköttävällä kaverilla on pyöreät silmät niin apposen ammollaan, että toivoakaan aamu-unista ei ole jäljellä. Tosin välillä poitsu tyytyy vielä jonkin aikaa juttelemaan itsekseen ja äiti saa torkkua vielä hetken. Aamutoimien ja seurustelun jälkeen ensimmäisille päiväunille vaunuihin parvekkeelle siirrytään kymmenen ja yhdentoista välillä. Nämä unet kestävät tällä hetkellä sellaiset 2 - 3 tuntia. Yleensä siis yhden jälkeen parvekkeelta saa hakea nälkäisen punaposkisen pojan, joka maitoa tankattuaan on kovinkin hymyileväinen, puhelias ja valmis leikkimään. Kyllä, nyt hymyä väläytellään ahkerasti jo meillekin ja isille jopa hekotellaan. Ilme ei ole enää niin usein tuima kuin vielä kuukausi sitten, mutta leluja kyllä tapitetaan tarkkaavaisesti kulmat kurtussa.

Hereillä ollessaan vauva syö edelleen noin tunnin välein. Tosin onpahan joskus jo käynyt niin, että ruokailuväli on venynyt lähes kahteen tuntiin ja kerran niinkin, ettei pojalla pitkiltä unilta herättyään ollutkaan heti kiljuva nälkä. Toiset unet ajoittuvat tyttöjen kolmena päiväkotipäivänä siihen, kun lähdemme kävellen hakemaan isosiskoja (eli puoli neljästä viiteen/kuuteen). Muina päivinä unet saattavat olla vähän myöhemmin ja usein katkonaisempia, nukkumispaikasta riippuen. Parhaiten pikkuveljeä nukuttaa parvekkeella. Illalla seurustellaan koko perheen kanssa, leikitään, syödään ja hetkittäin torkahdetaan syönnin päälle.

Meidän poika ei edelleenkään pahemmin itke tai kitise ellei ole nälkä. Silloin äänenvoimakkuus nousee vauhdilla ihan uusiin lukemiin, jos äiti ei ole heti valmiina syöttämään. Tylsyyttä protestoidaan varsinkin väsyneenä, ja silloin usein paras paikka on sylissä ja liikkeessä. Iltaunille nukahdetaan hämärässä olohuoneessa kymmenen ja yhdentoista välillä joko rinnalle, syliin tai sitteriin, mistä nukkuva vauva sitten kannetaan vaavinsänkyyn vanhempien sängyn viereen. Yöllä vauva herää syömään kahden tunnin välein, ja ensimmäisen syötön jälkeen hän nukkuu loppuyön vieressäni. Välillä tuntuu, että yöllä tissin sijaan kelpaisi tuttikin, sen verran lyhyt on ruokailupätkä ennen uudelleen uneen vaipumista, mutta tutti ei toistaiseksi tätä herraa kiinnosta pätkääkään. Omaa nyrkkiä sen sijaan on välillä kiva imeskellä. Heräämisiä yöhön kertyy siis yleensä kolme, mikä on omien yöunieni kannalta paljon parempi kuin kuukauden takainen 5 - 6 kertaa.Lähetä kommentti