Yrittäjän päivä

Tänään vietetään Yrittäjän päivää. Sen lisäksi, että juhlistan itseänikin koskettavaa merkkipäivää päiväkotimatkalla haetulla latella ja cookiella, niin ajattelin myös hieman avautua aiheesta täällä blogissa. Olen toiminut yksityisyrittäjänä (freelance-kääntäjänä) valmistumisestani lähtien, eli n. 2,5 vuotta (kun ajasta vähennetään kuopuksen äitiysloma). Oman alan töitä palkollisena tuli kokeiltua opiskeluaikoina, joten vertailukohtaa siihenkin suuntaan löytyy jonkin verran.

Toistaiseksi tämä on ollut minulle se ehdottomasti paras työmuoto joustavuutensa vuoksi. Rauhalliset ja kiireettömät aamut sekä läheisten kanssa vietetyt vapaatorstait tosin kostautuvat joskus ilta- ja viikonlopputöillä ja hermoja kiristävällä stressillä, mutta kuitenkin koen pystyväni tarjoamaan tytöille rauhallisemman ja enemmän läsnä olevan äidin kuin jos paiskisin töitä 7,5 tuntia päivässä kodin ulkopuolella. Lisäksi torstain vapaat mahdollistavat laatuajan vieton tyttöjen lähes 90-vuotiaan isomummin kanssa.

Välillä tämä työ saattaa tuntua yksinäiseltä (varsinkin kun minulla on entuudestaan kokemusta ainoastaan aivan mahtavista työyhteisöistä) ja sitä vertaistukea ja kollegoita kaipaisi kovastikin. Toisaalta tämä työskentelymuoto on opettanut minua itsenäisemmäksi. Tunnen rajani ja itsekurikin on lisääntynyt melkoisesti (no joo, joskus sitä koneella istuessaan eksyy surffailemaan aiheen vierestä ja päikkäreitäkin on tullut nukuttua, tai sitten käy niin kuin nyt, kirjoitan blogia, vaikka muutakin hommaa olisi). Työvirtojen aaltoliike tuottaa milloin kiirettä tai positiivista innostusta, milloin turhautumista ja jopa rahahuolia, mutta ainakin kiireisinä aikoina auttaa ajatus, että tekemäni ylityöt tulevat suoraan omaan pussiini.

Ja sitten ne työt. Ainakin omalla kohdallani freelancerina toimiminen on mahdollistanut huomattavasti runsaamman kirjon erilaisia toimeksiantoja kuin mihin tietyn firman palkkalistoilla olevilla on tällä alalla yleensä mahdollisuus. Olen kääntänyt tekstejä mitä mielikuvituksellisemmista aiheista, osallistunut mielettömän mielenkiintoisiin projekteihin ja oppinut uutta sellaisista asioista, joille tuskin muuten olisin uhrannut ajatustakaan. Ja vaikka tämä homma on enimmäkseen sitä yksin koneella kyhjöttämistä, niin olen työni kautta kyllä saanut törmätä myös useisiin mielenkiintoisiin ihmisiin.

Yksityisyrittäjän työssä niin paljon on sinusta itsestäsi kiinni. Omasta aktiivisuudestasi, ammattitaidostasi, asenteestasi, motivaatiostasi ja jaksamisestasi. Se tuo mukanaan haasteita, mutta myös rajattoman määrän mahdollisuuksia.Lähetä kommentti