Jännittäviä aikoja


Täällä elellään idätyspuuhissa jännittäviä aikoja, sillä kokeilussa on minulle monta uutta juttua. Ensinnäkin aion tänä vuonna hyödyntää kylvöissä ja muissa puutarhatöissä kuukalenteria. Itselläni on käytössä ihan perinteinen paperiversio, mutta noita näyttää löytyvän netistäkin.

Toiseksi meinasin kylvää itse kerättyjä siemeniä. Sain viime kesänä kerättyä siemeniä salkoruusuista, krasseista ja tuoksuherneistä, ja niitä aion laittaa itämään huhtikuussa. Jännittävää nähdä, kuinka talven ajan suodatinpusseissa säilötyt, äsken pussittamani siemenet itävät, vai itävätkö ollenkaan.

Ja kolmanneksi aion kokeilla myös täysin uusia idätettäviä. Tilasin Maatiaiselta perinnetomaatin siemeniä ("Potattomatti" ja "Matina"), sillä aion perustaa lahonneen hiekkalaatikon tilalle kasvatuslavan tomaateille. Tomaattien lisäksi kokeilussa on ensimmäistä kertaa myös jokunen chili. Sain PerPR:n tämän kevään Open House -tapahtumasta Nelson Gardenin Easy to Grow -pakkauksen, jossa on kuusi turvetta ja ravinteita sisältävää multakapselia ja siemenet jo valmiina pikkiriikkisessä minikasvihuoneessa. Kuukalenterin mukaan aktivoidut siemenet näyttävät ainakin itäneen oikein hyvin.

Tein alkuvuodesta tietoisen päätöksen olla hötkyilemättä idätysten kanssa edellisvuosien tapaan ja aloitella kylvöhommat hieman aikaisempaa myöhemmin. Chilit tosiaan jo itävät, mutta tomaatinsiemenet pääsevät multaan vasta nyt ja nuo omat siemenet sitten huhtikuussa. Näiden lisäksi aikomuksenani onkin esikasvattaa ainoastaan lehtikaalia ja samettikukkia.


2 kommenttia

  1. Ahh niin ihanaa ja kiva seurata, miten lähtee kasvuun. Paljon vaikuttaa tietty myös millainen kesä tulee, se vasta jännää onkin :D toivotaan sopivasti sadetta, lämpöä ja aurinkoa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä kiinnostavaa nähdä, mitä näistä kokeiluista ja kesästä tulee. Nyt on monta jännitysmomenttia:-D

      Poista