2 x porkkanakakku


Tämän kesän juhlissa tarjoiluiden kuningattarena on loistanut porkkanakakku. Itse en juurikaan perusta täytekakuista, enkä niitä siitä syystä osaa edes tehdäkään. Joten meidän perheessä synttärikakku onkin sitten jotain muuta: suklaakakkua, juustokakkua tai sitten porkkanakakkua.

Mehevä ja maukas porkkanakakku on yksi parhaista herkuista, mitä tiedän, ja ajattelin jakaa teillekin nyt kaksi hyväksi havaittua porkkanakakkureseptiäni. Toinen on palvellut luottoreseptinäni jo usean vuoden ajan, sillä se onnistuu täydellisesti myös gluteenittomana. Toinen on tämän kesän uusi tuttavuus ja keräsi juhlavierailta aivan huiman määrän kehuja. Toinen kakkuresepti on kananmunaton, ja sen pohjan valmistaa helposti myös vegaanisena.

Tässä siis reseptiä kumpaankin kakkupohjaan sekä yksi helppo kuorrutusresepti.

Gluteeniton porkkanakakku

4 munaa
350 g porkkanaraastetta
2,25 dl öljyä
4,25 dl gluteenittomia jauhoja
4,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1 tl kanelia

1. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
2. Vatkaa munat, öljy ja porkkanaraaste kuohkeaksi taikinaksi.
3. Sekoita keskenään jauhot, sokeri, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja kaneli ja kääntele seos taikinaan.
4. Kaada taikina vuokaan ja paista 50 minuuttia. Kumoa kakku ja anna jäähtyä.

***

Kananmunaton porkkanakakku

4,5 dl hienoksi raastettua porkkanaa
3,5 dl fariinisokeria
2 dl rypsiöljyä
1,5 dl maitoa (tai vettä)
5,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
2 tl kanelia

1. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
2. Sekoita kulhossa fariinisokeri, öljy ja maito.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa.
4. Lisää neste kuivien ainesten joukkoon.
5. Lisää joukkoon vielä raastetut porkkanat (4,5 dl melko tiiviisti puristettuna) ja sekoita tasaiseksi.
6. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunissa noin 45 minuuttia.

***

 Tuorejuustokuorrute

1 rasia maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
1 dl creme fraichea
3 - 4 rkl tomusokeria

Sekoita tuorejuusto ensin kulhossa koostumukseltaan pehmeäksi (näin kuorrute ei jää kokkareiseksi kuten osassa kuvista) ja lisää joukkoon creme fraiche. Sekoita hyvin ja lisää vielä joukkoon tomusokeri. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle ennen tarjoilua.



Lähetä kommentti